GRØNLAND 55: Husbanken flytter til Grønland 55. Det gir ikke bare det spennende rehabiliteringsprosjektet en drømmestart, det er også en bekreftelse på at rehabiliterte kontorbygg er attraktive.

– Leieavtalen med Husbanken slår ettertrykkelig fast at kontorbygget, Grønland 55, ikke bare er attraktivt, det er foretrukket av leietakere som stiller høye krav til både beliggenhet, kvaliteter, fasiliteter og bærekraft, sier partner og næringsmegler hos Malling i Drammen, Sverre Broder-Lund.


Har fremtiden foran seg
Etter mange år i Grønland 53, har Husbanken nå bestemt seg for å flytte. De har derfor signert en ti år lang leieavtale med Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH) om å leie 3350 kvadratmeter i kontorbygget Grønland 55. Avtalen er på 10 år, men dersom Husbanken velger å benytte seg av fremforhandlede opsjoner (5 + 5 år) kan de faktisk bli værende i Grønland 55 i inntil 20 år.
– I kontorsegmentet for Drammen er dette én av de absolutt større leieavtalene som er signert i Drammen de senere årene. At en leietager som Husbanken, i hard konkurranse med andre bygg, velger Grønland 55 er et tydelig signal om at rehabiliterte bygg har fremtiden foran seg, sier Broder-Lund.


Skilte seg ut
Administrerende direktør i Husbanken, Jan Hjelle, forteller at Grønland 55 skilte seg ut som den klart beste løsningen.
– Grønland 55 kunne tilby en svært god løsning. Både konseptet for bygget, med gode fellesfunksjoner og fokus på bærekraft, samt det konkrete løsningsforslaget med rom- og funksjonsplan passet oss kort fortalt veldig godt, sier Hjelle.
Bygget gjennomgår nå en bærekraftig rehabilitering, men allerede sommeren 2026 flytter Husbanken inn i sine nye lokaler. De kan da boltre seg på 3.350 kvadratmeter av byggets samlede areal på 11.350 kvadratmeter.
– De leier med det nesten en tredel av byggets samlede kontorareal. Med denne leieavtalen er utleiearbeidet for bygget kommet svært godt i gang og vi tror derfor at dette vil være med å ytterligere sette bygget på kartet og gjøre det attraktivt også for andre leietakere, sier Broder-Lund.

Svært gode fasiliteter
Husbanken er underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet og spiller en viktig rolle i arbeidet for et mer sosialt, bærekraftig, boligmarked. Én av Husbankens viktige roller er derfor å forebygge at folk blir vanskeligstilte på boligmarkedet, samt å bidra med boliger til de som ikke klarer å skaffe det selv.
Han forteller at Husbanken i Grønland 55 får spesialtilpassede lokaler, samt svært gode fellesfasiliteter som personalrestaurant, treningsrom, café på gateplan, gode, auditorie, moderne møterom m.m. 
– Gode fellesfasiliteter har vært viktig for Husbanken, men det som også har vært viktig, er gårdeiers fokus på bærekraft, sier Broder-Lund.

Skal bli Drammens mest attraktive bygg
I den pågående rehabiliteringen, blir svært mye av byggets eksisterende konstruksjoner og materialer brukes på nytt, men i et mer moderne uttrykk. Ferdig rehabilitert vil derfor bygget fremstå som et moderne bygg, men med et betydelig hyggeligere karbonfotavtrykk enn nybygg og de aller fleste andre rehabiliteringsprosjektene som finnes.
– Da dagens leietaker bestemte seg for å flytte, bestemte vi oss for å gi Grønland 55 et skikkelig løft. Målet har vært at vi gjennom en bærekraftig rehabilitering, skal gjøre dette til Drammens mest attraktive kontorbygg. Nå er vi ikke bare godt i gang med rehabiliteringen, vi er også i ferd med å realisere det ambisiøse målet. Leieavtalen med Husbanken er en bekreftelse på at de grepene vi bestemte oss for, har vært riktige, sier porteføljeforvalter eiendom hos Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH), Frode Johansen.

Sparer miljøet for betydelige utslipp
Prosjektleder for rehabiliteringsarbeidet, Torstein Blumer fra selskapet Magna Construction Management, forteller at de hele tiden har hatt som mål at Grønland 55 skal være banebrytende rehabiliteringsprosjekt.
– Vi skal ta et statlig, lukket, spesialtilpasset enbrukerbygg, og gjøre det til et sydende flerbrukerbygg tilpasset området og nye brukere. Det skal gi liv til gatene i en av Drammens viktigste bydeler med kultur, utdanning og næringsliv, sier Blumer.
Han forteller at prosjektet sparer miljøet for 80-90 prosent av CO2e-utslippene sammenlignet med et tilsvarende nybygg.
– Det betyr med andre ord noe om man velger nytt eller brukt, men også hvordan man velger å rehabilitere. Her har gårdeiere, men også leietakere et betydelig ansvar. Husbanken viser ved denne signeringen, at de virkelig tar sitt bærekraftsansvar på alvor, sier Blumer.

Les mer om eiendommen